Perfectionisme

perfectionismeIedereen kent wel iemand die perfectionistisch is. Perfectionistische mensen eisen veel van zichzelf en anderen en zijn vaak zo dwangmatig netjes dat het vervreemdend werkt. Ze vertrouwen niet op gevoelens en geven er de voorkeur aan zich bezig te houden met dingen die ze kunnen tellen.
Ter verdediging van perfectionisme zou je kunnen aanvoeren dat dwangmatige mensen ervoor zorgen dat de wereld functioneert voor de rest. Wie wil er nou geopereerd worden door een relaxte chirurg of in een vliegtuig zitten dat wordt onderhouden door werktuigkundigen die tevreden zijn als hun werk ‘goed genoeg’ is? Als we ergens in uitblinken, komt dat doordat we bereid zijn ons in het zweet te werken tot in het kleinste detail.
Het probleem met perfectionisten en hun preoccupatie met controle is dat ze onverdraaglijk kunnen zijn in hun privé-leven door de eigenschappen die hen doen uitblinken op het werk. (…) Bepaalde situaties, vooral in onze intieme relaties, krijgen we alleen onder controle door ze los te laten.


Gordon Livingston, Te vroeg oud, te laat wijs. Dertig dingen die je nu zou moeten weten, Schiedam 2007, 43-44.