Bevestiging

bevestigingMensen beseffen het niet altijd, maar de behoefte aan bevestiging en goedkeuring van anderen is vaak hun belangrijkste drijfveer. Om hun positieve zelfbeeld te beschermen werken mensen hard, lopen ze op hun tenen, zeggen ze geen nee, draaien ze er omheen bij slechtnieuwsgesprekken, willen ze winnen, anderen aftroeven en volgen ze cursussen over hoe ze aan meer charisma komen.
(…) Uiteindelijk leven we allemaal met hetzelfde verlangen naar bevestiging van onze eigenwaarde, en we vinden in de loop van ons leven verschillende manieren om ons ongemak hierover te dempen.
(…) Het verlangen naar bevestiging zit ingebakken in onze instincten, en het ego is het instrument dat alarm slaat als die bevestiging uitblijft of we worden afgewezen.
Misschien zullen onze instincten en diepste verlangens geleidelijk evolueren, maar in de huidige fase van onze geschiedenis staat het individualisme van de samenleving op gespannen voet met onze oerbehoeftes. De zuilen en kerken, de wijk, de buurt en het gezin zijn minder belangrijk, en opwaarts mobielen verlaten hun sociale klasse. In deze tijd kan een organisatie haar werknemers iets bieden dat ze elders in de wereld missen: het gevoel van een roedel waar je echt bij hoort.

Roos Vonk, ‘Roedeldieren’, in: Intermediair, 20 maart 2008, 37.