Advies

adviesHoe reageren we meestal wanneer iemand zegt wat we moeten doen? De meest voorkomende reactie is wrevel, oplopend tot verzet. Of we nu openlijk weigeren (‘Ik doe het niet’) of passief-agressief (‘Ik ben het vergeten’), het resultaat is altijd frustratie. We zijn geen gehoorzame mensen. We zijn bijna allemaal nakomelingen van mensen die gevaarlijke reizen ondernamen in hun zoektocht naar vrijheid en zelfbeschikking, en we zijn bereid veel op te offeren om deze ideeën te verdedigen. We zijn genetisch geprogrammeerd om vraagtekens te plaatsen bij autoriteit.
Toch blijven we proberen elkaar te zeggen wat we moeten doen. Ons verlangen naar controle en de overtuiging dat we weten hoe dingen opgelost zouden moeten worden, is sterker dan wat ons gezonde verstand weet over de reactie van mensen op bevelen. (…)
Het idee dat je kunt leven zonder iedereen om je heen te bekritiseren en te commanderen is nieuw voor veel mensen. Als iemand kan worden overgehaald dit niet te doen, al is het maar voor een korte tijd, is het resultaat meestal opluchting.

Gordon Livingston, Te vroeg oud, te laat wijs. Dertig dingen die je nu zou moeten weten, Schiedam 2007, 105, 108.