Autotocht 2019


Zondag 13 oktober vertrekken we vanaf het parkeerterrein van bouwmarkt Karwei.
Iedere autochauffeur en co-piloot heeft inmiddels hun passagiers thuis opgehaald.
Na enig gebabbel, georganiseer en uitreiken van de routes vertrekken we ongeveer
13.30 . We hebben er zin in. Het is goed weer.
Met 30 auto’s met elk 4 inzittenden gaan we op weg richting de Zweekhorst. Hier rijden we een tijdje langs de snelweg op.
Langs de snelweg kun je wat zien van de werkzaamheden om leidingen te leggen. Maar wij rijden door een gebied richting Duiven waar veel landbouw is.

 

Aan de sporen en viezigheid op de weg, zie je sporen van tractoren voor het oogsten van de mais.
Zo rijden we langs de Boleemhoeve, waar we enkele paarden zien. In de verte de windmolens van Lathum. Tussen grote boerderijen met veel zonnepanelen.
Rechts in een weiland laten liefhebbers hun modelvliegtuigjes de lucht in gaan.
Met een prachtig uitzicht op de Posbank rijden we tussen de weilanden in het Duivense Broek door.
Tussen de 4 windmolens door, langs de Avira gaan we de autosnelweg op.
Tijdens het wachten voor de verkeerslichten vliegen er ooievaars over ons heen.
Op de bult bij Arnhem is het hert goed te zien en ook de schapen die op de bult grazen.
Over de IJssel langs Arnhem en Velp.
Bij Arnhem Noord verlaten we de snelweg A12 richting Terlet / Apeldoorn. We rijden de Veluwezoom op.Over lichte hellingen op de Apeldoornse weg een prachtig gezicht op de bossen en de bladeren die beginnen te verkleuren.
Doordat het mooi weer is zien we veel wandelaars en fietsers, wielrenners en een enkele motorrijder.
Over de A 50 heen gaan we het bos in. Langs enkele kazernes, diverse wildroosters, hekken links en rechts in verband met militair oefenterrein richting Deelen / Hoenderloo.
Een paar vliegtuigen zijn er in de verte te zien.
Midden door de bossen rijden we door het Deelerwoud en langs museum vliegbasis Deelen.
De heide is helaas al uitgebloeid. Veel bruine vlaktes dus, maar ook veel groene vlaktes met grazende koeien of schapen.
We worden gewaarschuwd voor overstekend wild. Behalve een fazanthaan hebben we niks gezien.
Langs Hoog Baarlo en Hoenderloo, met de ingang van De Hoge Veluwe rijden we richting Otterlo
Dan komt de zon iets door en zien we de kleuren rood /oranje / geel / groen en bruin in de bossen schitteren. Laag bij de grond een bruin tapijt van bladeren en eikels. Ook zijn er paddenstoelen te zien.
De thermometer in Otterlo wijst 23 graden aan.

Dan is het tijd voor pauze. Dit is Euro Parc De Wije Werelt. Nabij camping de Houtzagerij.
Hier krijgen we allemaal een kopje thee of koffie en een stukje appelgebak met slagroom.
Er wordt gezellig met elkaar gepraat, na verloop van tijd gaat een aantal van ons zelfs buiten zitten.

Nadat de toiletten bezocht zijn rijden we verder de kant van Schaarsbergen op. Opnieuw verwondering over de prachtige natuur.
Langs een zandverstuiving en onder een wildviaduct door komen we in Schaarsbergen. We passeren het museum 40 -45 en rijden vlak langs kasteel Zijpendaal.

In park Zijpendaal en vervolgens park Sonsbeek is veel toerisme, mede door het mooie weer en activiteiten die er zijn. Je ziet hier veel water en statige bomen. Langs het watermuseum komend zien we in de verte de Eusebiuskerk in Arnhem.
Via de Apeldoornseweg gaat het verder, naar de Weg achter het bos. Waar vroeger de Saksen Weimar Kazerne in Arnhem stond, is nu een nieuwe woonwijk gebouwd.
Langs Valkenhuizen gaat het richting Roozendaal. Prachtige huizen hier, ook vangen we een glimp op van kasteel Roozendaal en het hospice Rozenheuvel.
Het gaat richting Velp, De Steeg. Links zien we weer de Posbank. We rijden over een statige koningsweg met aan weerszijden 2 rijen bomen naar Middachten.
Hier gaat de tocht verder naar Doesburg. Hier steken we de Ijssel weer over en zien ook in de uiterwaarden nog een beetje water. Een enkel scheepje op de Ijssel. Ook een paar vissers zien we aan de Ijssel.
Vervolgens rijden we langs Doesburg en Angerlo Ook passeren we links Huize Wielheezen en het voormalige gemeentehuis van Angerlo.
Dan weer linksaf weer richting Zevenaar, Komend langs het gasverdeelstation, zien we al gauw de contouren van Zevenaar en rijden onder de autosnelweg door naar “Ons Huis “.

Zo tegen 5 uur komen we aan in “Ons Huis “, en kunnen we een plekje aan de gedekte tafel zoeken.
Iedereen krijgt een drankje aangeboden. Het is een best gekakel of geroezemoes.
Vervolgens opent ds. Alle Jonkman de tafel.
Onder begeleiding van pianomuziek door Jan Kadijk, wordt het lied “Rust mijn ziel uw God is Koning”, wordt uit volle borst meegezongen.
Alle Leest een gedicht voor: Ik zing voor u. Uit het zonnelied Franciscus.
Daarna gaat hij voor in gebed.
Het team uit de keuken verwent ons met een kom tomatensoep. Daarna de broodmaaltijd met natuurlijk de kroket.
Na de gezellige maaltijd gaat Alle ons voor in dankgebed voor het eten de gezellige middag en de mooie natuur, waar we met ons allen van mochten genieten.
Hierna zingen we: Dankt, dankt nu allen God
Aan alles komt een eind. Ook aan deze middag. Bij de uitgang staat de melkbus, waarin een ieder een vrijwillige gift voor de onkosten mag doen. Bij het schrijven van dit stuk hoor ik dat de opbrengst is €562, 22. Hartelijk dank.
Uiteraard bedanken we ook voor de organisatie de keukenploeg en de fotograaf : Jan J, Jan M, Harm, Jan d N, , Hilco, Yvonne, Celesta, Gerie, Marieke, Ada, Arie, Irene, Mike, Hanneke, Ton en Jan L.
Kortom een geslaagde middag.

Anja Wikkerink