imageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

Wij willen vanuit het Christelijke geloof betekenis geven aan ons leven en samen werken aan een betere wereld.

Welkom op deze website van de Protestantse Gemeente in Zevenaar met informatie over onze gemeente. Links vindt u het hoofdmenu met informatie over vieringen, gebouwen, de organisatie en diverse taak- en werkgroepen. Boven vindt u o.a. deze startpagina (Home), Foto-albums, twee onderwerpen met de aanduiding 'Artikelen' en 'Spiritualiteit' en de Kerkdiensten in de komende week.

De Nashvilleverklaring, LHBT en de kerk

Deze week is de Nashvilleverklaring in het nieuws. Ongeveer 250 predikanten en politici (waarvan ongeveer 30 uit onze eigen PKN) ondertekenden dit document. Zo spreken zij zich uit voor het traditionele gezin en tegen homoseksualiteit en transgenders. Vooral voor veel LHBT-ers (Lesbienne Homoseksueel, Biseksueel, Transgenders) is deze verklaring pijnlijk en vergroot het het gevoel van onveiligheid en de worsteling om zichzelf te accepteren en geaccepteerd te worden.

In de media en ook binnen de kerken hebben velen afwijzend gereageerd op de Nashville verklaring. ds. René de Reuver, de scriba van de protestantse kerk zegt hierover: "De Nashville-verklaring is theologisch eenzijdig en gesloten en pastoraal onverantwoord." In reactie op de pijn en de onveiligheid die deze verklaring oproept willen wij als protestantse gemeente Zevenaar laten weten dat we een veilige ruimte willen bieden voor iedereen ongeacht gender of seksuele geaardheid.

In de protestantse gemeente Zevenaar is jaren geleden afgesproken dat relaties van mensen van hetzelfde geslacht kunnen worden ingezegend. Onze plaatselijke regeling maakt geen onderscheid tussen een huwelijk tussen man & man, vrouw & vrouw, man & vrouw. Ook mogen LHBT-ers bij ons volwaardig lid zijn, dus mogen ze bijvoorbeeld ook aan het avondmaal en ook in de kerkenraad.
In het najaar van 2018 hebben we ons aangesloten bij de stichting Wijdekerk. Dit is een initiatiefgroep van christenen (zelf LHBT’er of er nauw bij betrokken). Zij roepen kerken op om duidelijk te maken of LHBT’ers als volwaardig gemeentelid worden geaccepteerd. Door ons aan te melden hebben we kenbaar gemaakt dat je ook als LHBT’-er volledig mee mag doen in onze gemeente.

Ongetwijfeld zal er ook binnen onze plaatselijke gemeenschap verschillend over dit onderwerp gedacht worden. Maar wij hopen dat er binnen onze gemeente een veilige ruimte is om hierover in gesprek te zijn en bovenal dat iedereen zich volledig geaccepteerd weet ongeacht seksuele geaardheid of gender!

ds.Alle Jonkman mede namens de kerkenraad

Christelijke meditatie

Met ingang van 4 maart 2019 zal er gestart worden met een aanbod van christelijke meditatie op de maandagavonden van 19:30 – 21:00 uur in de Ontmoetingskerk.

In de afgelopen jaren hebben veel mensen aangegeven behoefte te hebben aan meer spiritualiteit buiten de reguliere erediensten om. Christelijke meditatie is een aanbod dat in deze behoefte kan voorzien.

Meditatie is in de afgelopen decennia zeer populair geworden in het westen. Diverse religies en geloofsstromingen bieden het in de een of andere vorm aan. Een therapeutische vorm die veel voorkomt is mindfulness dat sterk gestoeld is op boeddhistische meditatietechnieken.
Christelijke meditatie is anders, het is niet therapeutisch gericht. Wel is het gericht op de relatie: de relatie met jezelf, met de ander en met wie je bent voor God. Binnen de christelijke meditatie putten we dan ook uit de grote hoeveelheid schriftelijke, maar ook beeldende bronnen, die we rijk zijn. Kortom, we gebruiken teksten uit de Bijbel, maar ook andere teksten uit de christelijke traditie. Ook iconen en andere afbeeldingen zullen aan bod komen.
In de eerste periode zullen we ons met name bezig houden met de Lectio Divina oftewel de Goddelijke lezing. Deze valt in vier fasen uiteen: de lezing, de overweging, het gebed en het schouwen.

De eerste vier bijeenkomsten (4, 11, 18 en 25 maart 2019) vormen samen een introductie, waarna men kan besluiten om al dan niet verder te gaan met het volgen van de wekelijkse meditatiebijeenkomsten
In de bijeenkomsten zal er telkens een klein stukje informatie gegeven worden over meditatie en de christelijke meditatie in het bijzonder. De nadruk ligt echter niet op kennisoverdracht, maar in het praktiseren van de meditatie. Het is de bedoeling dat mensen, na de introductiebijeenkomsten, niet een vast aantal bijeenkomsten moeten volgen, maar dat men naar behoefte kan instromen.
Er wordt een bijdrage gevraagd van 3 per bijeenkomst.

Het zijn zitmeditaties, die we gewoon zittend op een stoel volbrengen. Het kan zijn dat mensen (hun eigen) mediatiekrukjes of -kussens willen gebruiken.

De bijeenkomsten staan voor iedereen open. Wel moet men zich realiseren dat het christendom ons uitgangspunt is. Tevens moet men in staat zijn om zeker 15 minuten aangesloten te kunnen blijven zitten.

De christelijke mediatie wordt begeleid door Eric van der Wal.

Meer informatie nodig, of wil je je aanmelden? Neem dan contact op met:
Eric van der Wal Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 06 16208621 (liever what’s app dan bellen)

OPEN KERK “Ontmoetingskerk”

Vrijdagmiddag 8 februari is de kerk weer open van 14.00 tot 17.00 uur. (Ingang Marktstraat.)

Wij nodigen u uit om binnen te komen om onze mooie kerk te bekijken. U kunt ook een kaarsje aansteken in het stiltecentrum, er is een folder over de geschiedenis van de kerk, u kunt een praatje maken met de gastheer of gastvrouw of gewoon even stil zijn en naar muziek luisteren.

U bent van harte welkom.