Christelijke meditatie

Met ingang van 4 maart 2019 zal er gestart worden met een aanbod van christelijke meditatie op de maandagavonden van 19:30 – 21:00 uur in de Ontmoetingskerk.

In de afgelopen jaren hebben veel mensen aangegeven behoefte te hebben aan meer spiritualiteit buiten de reguliere erediensten om. Christelijke meditatie is een aanbod dat in deze behoefte kan voorzien.

Meditatie is in de afgelopen decennia zeer populair geworden in het westen. Diverse religies en geloofsstromingen bieden het in de een of andere vorm aan.

Een therapeutische vorm die veel voorkomt is mindfulness dat sterk gestoeld is op boeddhistische meditatietechnieken.
Christelijke meditatie is anders, het is niet therapeutisch gericht. Wel is het gericht op de relatie: de relatie met jezelf, met de ander en met wie je bent voor God. Binnen de christelijke meditatie putten we dan ook uit de grote hoeveelheid schriftelijke, maar ook beeldende bronnen, die we rijk zijn. Kortom, we gebruiken teksten uit de Bijbel, maar ook andere teksten uit de christelijke traditie. Ook iconen en andere afbeeldingen zullen aan bod komen.
In de eerste periode zullen we ons met name bezig houden met de Lectio Divina oftewel de Goddelijke lezing. Deze valt in vier fasen uiteen: de lezing, de overweging, het gebed en het schouwen.

De eerste vier bijeenkomsten (4, 11, 18 en 25 maart 2019) vormen samen een introductie, waarna men kan besluiten om al dan niet verder te gaan met het volgen van de wekelijkse meditatiebijeenkomsten
In de bijeenkomsten zal er telkens een klein stukje informatie gegeven worden over meditatie en de christelijke meditatie in het bijzonder. De nadruk ligt echter niet op kennisoverdracht, maar in het praktiseren van de meditatie. Het is de bedoeling dat mensen, na de introductiebijeenkomsten, niet een vast aantal bijeenkomsten moeten volgen, maar dat men naar behoefte kan instromen.
Er wordt een bijdrage gevraagd van 3 per bijeenkomst.

Het zijn zitmeditaties, die we gewoon zittend op een stoel volbrengen. Het kan zijn dat mensen (hun eigen) mediatiekrukjes of -kussens willen gebruiken.

De bijeenkomsten staan voor iedereen open. Wel moet men zich realiseren dat het christendom ons uitgangspunt is. Tevens moet men in staat zijn om zeker 15 minuten aangesloten te kunnen blijven zitten.

De christelijke mediatie wordt begeleid door Eric van der Wal.

Meer informatie nodig, of wil je je aanmelden? Neem dan contact op met:
Eric van der Wal Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 06 16208621 (liever what’s app dan bellen)